#UnatcFringe.3accente
Interviu Andrei Iurcu (Teatrologie) – Daria Ancuța (Teatrologie)
Pentru tinerii teatrologi în devenire, Theatre Talks reprezintă evenimentul indispensabil Festivalului Internațional Shakespeare din Craiova. În cadrul acestor întâlniri cu personalități ale teatrului ce până acum ne erau intangibile, avem oportunitatea de a deprinde aptitudini valoroase în modelarea propriului viitor.
O perspectivă mai complexă asupra acestei experiențe, ne poate oferi cineva care s-a bucurat de ea mai mult de o dată. Daria Ancuța, studentă în anul III a secției de Teatrologie (Jurnalism Teatral), a fost de acord să își asume acest rol și mi-a răspuns la câteva întrebări.
Andrei Iurcu: Ediția de anul acesta a Theatre Talks este onorată de prezența unor nume importante, atât autohtone cât și din țări precum Coreea de Sud, Regatul Unit și Canada. Ce reprezintă oportunitatea acestui schimb cultural și care sunt câteva lucruri pe care le-ai descoperit despre teatru la nivel internațional?
Daria Ancuța: Theatre Talks înseamnă, în primul rând, dialog. Experiența studenților la Teatrologie în Festivalul Internațional Shakespeare vine la pachet cu fuga permanentă și entuziastă de la un spectacol la altul, de la un teatru la altul, în încercarea de a vedea cât mai multe și de a trăi cât mai intens. Dimineața rămâne însă unicul moment din zi în care ne dăm timp să reflectăm și să dezbatem. Cred că e cu adevărat valoros faptul că putem face toate aceste lucruri alături de oameni de teatru din toată lumea. Peste câteva săptămâni, grupa noastră își va susține examenul de licență. Tocmai de aceea, una dintre cele mai de preț lecții pe care simt că le învăț aici este profesionalismul. Profesionalismul care nu înghite bucuria întâlnirii vii a teatrului, ci o potențează. Profesionalismul care înseamnă a avea coloană vertebrală și a gândi cu propria minte. Profesionalismul care înseamnă spirit critic, privire curioasă, minte ageră și suflet deschis. La asta simt că se rezumă, de fapt, tot ceea ce trăim aici. Indiferent de vârstă sau de experiența noastră profesională, dacă reușim să rămânem curioși de fiecare dată când luminile se sting și spectacolul e pe cale să înceapă, înseamnă că suntem exact acolo unde trebuie să fim.
A.I.: Discuțiile din cadrul Theatre Talks au un caracter edificator și formativ însă nu duc în totalitate lipsă de momente umoristice de respiro. Cum te simți să te afli în prezența acestor „titani ai breslei” și să le întâlnești latura mai abordabilă?
D.A.: Super refreshing! Cred că părțile mai puțin formale ale discuțiilor, confesiunile și anecdotele, rămân părțile mele preferate din Theatre Talks. Sunt momente în care am reușit să vedem dincolo de „titanism”, să facem cunoștință cu acești oameni pentru care teatrul înseamnă mai mult decât o simplă profesie. Este un privilegiu imens și o bucurie pe măsură.
A.I.: Îți este oferită posibilitatea să alegi o personalitate din lumea teatrului care să țină o prelegere în cadrul Theatre Talks. Cine ar fi și despre ce ai dori să îți vorbească?
D.A.: Andrew Scott, vorbind despre fabulosul lui „Hamlet”, în regia lui Robert Icke.
Interviu realizat de
ANDREI IURCU (Teatrologie – Jurnalism Teatral, anul I),
având-o ca invitat pe
DARIA ANCUȚA (Teatrologie – Jurnalism Teatral, anul III)
pentru evenimentul
THEATRE TALKS
din cadrul Festivalului Internațional Shakespeare Craiova
( https://www.shakespearefestival.online/eveniment/theater-talks-9/ )