#UnatcFringe.3accente
Interviu Alina Mariana Maer (Teatrologie) – prof.univ.dr. Liviu Lucaci (Rector UNATC)
„La finalul festivalului… uitați-vă în ochii mei!”
Pe 16 mai 2024, a XXX.a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova debutează într-o atmosferă vibrantă, încărcată de o molipsitoare energie. În deschiderea seriei de articole dedicate acestui eveniment de către Departamentul de Studii Teatrale, domnul prof.univ.dr. Liviu Lucaci, Rectorul UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti, a avut generozitatea de a fi primul oaspete al rubricii UnatcFringe.3accente.
Alina Mariana Maer: În anul 2018 Festivalul Shakespeare de la Craiova s-a desfășurat sub deviza PLANETA SHAKESPEARE. După șase ani, în 2024, această planetă pare a fi colonizată de studenții UNATC. E primul an când UNATC „I.L. Caragiale” București se alătură Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova și Fundației Shakespeare în calitate de co-organizator cu o secțiune specială – „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students”. Ce implică acest proiect și care sunt obiectivele sale?
În acest an sărbătorim 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare. La ceas de sărbătoare, pentru prima dată în România, dar și în Europa, o universitate națională, UNATC „I.L. Caragiale” București, și un teatru național, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova își pun laolaltă resursele pentru a veni cu un proiect către societate: Educație prin și pentru cultură și arte; obiectiv UNESCO, asumat ca parte a strategiei de dezvoltare a UNATC. Proiectul este sprijinit și finanțat de Ministerul Educației și Ministerul Culturii, ca parte a efortului comun de a veni către societate cu un model de bună practică și ca o urmare firească a unui alt succes repurtat de UNATC: introducerea Teatrului ca materie optională în cadrul învăţământului preuniversitarul românesc, începând din 2020. Acest proiect vine și în urma experienței dobândite în cadrul Conferinței Globale UNESCO de la Abu Dhabi, din februarie 2024, unde am.participat ca expert UNESCO pentru educație. Putem proba importanța acestui concept gândindu-ne la studenții UNATC care beneficiază de educație în cadrul instituționalizat al universității, iar după absolvire vor urma să lucreze, să colaboreze cu diverse instituții de cultură.
Proiectul „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students” este răspunsul ferm și complex al UNATC București pentru o educație completă necesară într-o societate care, fără artă, cultură și educație tinde a fi distopică. Scopul proiectului împletește dimensiunea creativă, de a readuce opera, lumea lui William Shakespeare cât mai aproape de comunitate prin creațiile moderne și sensibile ale unei noi generații de viitori artiști, cu cea educativă pentru a proba consistența conceptului de educaţie şi cultură ca viziune integrală.
Să nu uităm că întreaga lume, cu puțin timp în urmă, a trecut printr-o pandemie. Comunitatea artistică a fost și ea foarte afectată. Urmările se simt și acum în lume, oamenii sunt din ce în ce mai singuri şi mai trişti. Apartenența la o comunitate culturală se axează pe dialog şi creează un puternic sentiment identitar, contribuind la socializare şi întărind aptitudinile oricărei persoane de a participa activ la viaţa socială. În premieră în acestă ediţie a festivalului deja celebru în viața culturală a Europei și chiar a lumii, se organizează o secțiune dedicată exclusiv viitorilor artiști de teatru și cineaști. Participarea studenților UNATC la un eveniment cultural de o asemenea anvergură va sublinia rolul universităţilor, al unităţilor de învăţământ în dezvoltarea comunitară, în viața culturală a societății.
450 de studenți vor participa la peste 100 de evenimente: spectacole de teatru, coregrafie, păpuși-marionete, instalații performative, ateliere de jocuri teatrale, sesiuni de comunicări, ateliere de cercetare, expoziții permanente, sesiuni Q&A, astfel că fiecare student UNATC va face într-un cadru propice saltul spre postura de artist. Ce poate fi mai înălțător decât ca un tânăr artist să își poată revărsa talentul și bucuria de a dărui într-un spațiu în care vor fi prezentate producțiile lui Robert Wilson, Peter Brook, Robert Lepage sau Declan Donnellan!
A.M: Ce a stat în spatele acestui proiect? O nevoie a societății, un studiu de marketing cultural sau un vis? Și dacă a fost și vis, cine sunt visătorii?
L.L: În spatele acestui proiect stau strategiile convergente a trei instituții: UNATC București, Teatrul Național Craiova și Primăria orașului Craiova, instituții care își pun laolaltă resursele pentru a răspunde unei nevoi a societății – cea de a contribui la formarea integrală a personalității umane echilibrate, sănătoase, capabile să se integreze în comunitate prin educație, artă și cultură.
Da, este vorba și de de un vis, acela de a reuși integrarea culturii și a educației în profilul membrilor societății, în special al celor tineri. Este visul de a avea în jur oameni tineri care știu cine sunt, care își vor concentra și canaliza emoțiile spre actul artistic, care nu își vor dilua identitatea sub asaltul mediatic, al globalizării, al tentațiilor nocive. Nu punem semnul egal între noțiunea de cultură și acumularea, deținerea superficială de cunoștințe. Studenții noștri vor avea șansa de a contribui la construirea comunității de artiști și tineri intelectuali din România, iar schimbul de idei, întâlnirile, experiențele, iubirea de care se vor bucura pe parcursul festivalului vor fi borne în drumurile lor viitoare.
A.M: Cu siguranță festivalul va adăuga laturii creative şi una educativă, formatoare. Care este cea mai importantă lecție pe care sperați ca Festivalul Internaţional Shakespeare să o predea studenților UNATC? Care este cel mai important lucru pe care ați vrea ca ei să și-l amintească?
L.L: Cred că ar putea fi vorba despre conștientizarea societății: cetăţenii neconsumatori de cultură care vor avea ocazia să îşi dea seama că au nevoie de artiști. Zeci de mii de oameni vor admira studenții UNATC București (viitori actori, regizori, scenografi, cineaști, păpușari, specialiști în imagine și multimedia) evolând pe scene clasice sau improvizate, în parcuri, muzee și alte spații neconvenționale. Artiștii și spectatorii se vor întâlni…la firul ierbii, se vor cunoaște, vor inter-relaționa. Aceste întâlniri vor fi preludiul altor activități prin care artiștii vor începe să lucreze la apropierea semenilor noștri de scenă, pentru că publicul se formează, se educă, se menține. Nu întâmplător, toate evenimentele în care vor evolua studenții UNATC sunt cu intrare gratuită.
A.M: Ce înseamnă Festivalul Shakespeare pentru managerul celei mai mari universități de profil din țară, dar și pentru, actorul, profesorul, spectatorul de teatru Liviu Lucaci ?
L.L: Managerul UNATC „I.L.Caragiale” Bucureștiare convingerea că Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova din acest an va reafirma instituția pe care o conduce ca pe o universitate ce creează evenimente noi, deschide drumuri noi, o universitate ce știe să aducă și gestioneze resurse, o universitate ce răspunde nevoilor reale ale societății rapid și eficient, punând-o în contact cu alte instituții prestigioase de profil și cu lumea marilor festivaluri de teatru.
Actorul Liviu Lucaci va intra din nou în lumea lui Shakespeare, lume pe care timpul nu îți îngăduie să o cunoști niciodată pe deplin, și se va întâlni cu mari artiști din multe colțuri ale lumii care, cu siguranță, îl vor inspira.
Profesorul Liviu Lucaci își pune în contact direct studenții cu oamenii timpului lor pentru a se cunoaște, a învăța unii de la ceilalți neprețuitele lecții despre viață și realitate pe care teatrul le predă mereu cu generozitate.
Spectatorul Liviu Lucaci știe că un asemenea festival te îmbogățește. Cum va dovedi acest lucru? Se spune că la o întâlnire între exploratori fiecare trebuia să descrie, să aducă dovezi despre măreția locului explorat. Trei au reușit să probeze, al patrulea, care fusese copleșit de imensitate și forța Cascadei Niagara, nu avea nicio fotografie, nicio dovadă. Supărat pe scepticismul colegilor săi, s-a întors către ei cu privirea arzătoare, spunându-le: „Uitați-vă în ochii mei și o veți vedea.”. La finalul festivalului… uitați-vă în ochii mei!
Interviu realizat de
ALINA MARIANA MAER (Teatrologie, Jurnalism Cultural anul I),
având-ul ca invitat pe
prof.univ.dr. LIVIU LUCACI (Rector UNATC)