Sonetele shakespeareane au oferit studenților anului II Regie de teatru un inedit câmp de căutare, de analiză și de interogare a unor teme recurente, pe care le regăsim și în dramaturgia marelui dramaturg. Astfel: iubirea, trădarea, liberul arbitru sunt câteva dintre temele chestionate.
Grupa căreia am ales să îi iau interviu este compusă din studentele Medeea-Elena Onea și Daria Gherghel. Sper ca discuția pe care am avut-o cu Medeea și Daria să impulsioneze fiecare cititor să ia parte la aceste reprezentații și să intre în lumea tinerilor regizori.
Amalia Tănase: Care a fost prima voastră întâlnire cu dramaturgia lui William Shakespeare?
Medeea-Elena Onea: Pentru mine a fost în clasa a VIII-a când profesoara de engleză ne-a spus că nu concepe să intrăm la liceu fără să fi citit vreodată piesele lui Shakespeare, așa că ne-a dat ca temă să-i povestim ce se întâmplă într-o piesă (pe care aveam libertatea de a o alege noi). Eu am ales ,,A douăsprezecea noapte”.
Daria Gherghel: În clasa a XI-a am lucrat, alături de trupa de teatru a liceului, un spectacol care se numea „R.I.P. Mr. Shakespeare”. Se concentra pe gelozia unui slujitor căruia nu i-a fost atribuit niciodată un nume în piesele lui Shakespeare, așa că a ales să rescrie mai multe dintre textele marelui Will astfel încât să fie prezent la cele mai reprezentative evenimente: scena balconului din „Romeo și Julieta”, spectacolul meșterilor din „Visul unei nopți de vară”, bătălia lui Richard din „Richard al III-lea”. Deși nu era vorba întocmai despre dramaturgia lui, a fost un prim contact cu lumea și personajele sale.
A.T.: Aș vrea să aflu ce sonete sunt prezentate în momentul vostru și ce v-a influențat să le alegeți.
Daria: Am făcut un colaj de sonete pe care le-am fragmentat și le-am asamblat în așa fel încât să rezulte această poveste care, în cele din urmă, tot în lectură a fost descoperită. Tot ce am făcut noi a fost să legăm diferitele perspective ale lui Shakespeare despre situațiile pe care le-am ales, cu care am jonglat pentru a ajunge la un rezultat clasic shakespearian și, totodată, nou și ușor de înțeles, sperăm noi.
A.T.: Pentru final, mi-ar plăcea să îmi spuneți care sunt cele trei cuvinte cheie care descriu momentul creat de voi.
Medeea: Foarte pe scurt, am zice că: iubire, indecizie și duel.
AMALIA TĂNASE (Teatrologie, Jurnalism Cultural anul III),
avându-le ca invitate pe
MEDEEA-ELENA ONEA și DARIA GHERGHEL (Regie, anul II, clasa prof. univ. Dr. Theodor Cristian Popescu)
pentru evenimentul
GRĂDINILE POEZIEI UITATE – SONETE
din cadrul UNATC Fringe