#UnatcFringe.3accente
Interviu Andreea Bichir (Teatrologie) – Lucia Chicoș (Doctorandă în Film)
Începând de luni, 20 mai, și până sâmbătă, 25 mai, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare, vor avea loc proiecțiile de filme studențești Cine-Shakespeare, un eveniment marca UNATC Fringe. Pentru a afla mai multe detalii, am stat de vorbă cu Lucia Chicoș, doctorandă a UNATC, în domeniul Film.
Andreea Bichir: Care este relația dintre scurtmetrajele din programul Cine-Shakespeare și tema festivalului?
Lucia Chicoș: Fiecare dintre cele trei calupuri de scurtmetraje studențești are un altfel de relație cu Shakespeare. Primul, denumit “Thus with a kiss I die…”, după un citat din „Romeo și Julieta”, explorează teme ale iubirii romantice în povești contemporane de dragoste, în care moștenirea romantică pare, însă, mai degrabă o povară. Un calup format din scurtmetraje realizate exclusiv de regizoare, aflat sub semnul pendulărilor între romantizare și demistificare.
Al doilea, „Lord, what fools these mortals be!”, cum spune Puck în „Visul unei nopți de vară”, e o selecție mai jucăușă din punctul de vedere al relației cu Shakespeare, gândită mai degrabă din perspectiva încercării personajelor de a-și depăși condiția, dar și cu câteva trimiteri directe, cum e cazul docu-ficțiunii despre un refugiat sirian care recită din „Furtuna”.
Dacă primele două calupuri sunt formate din filme studențești foarte recente, unele care se află încă în plin parcurs festivalier, la al treilea avem de-a face cu ceva total diferit. „All the world’s a stage”, tot după vorbele lui Puck, e un program alcătuit din filme studențești realizate între anii ‘60 și ‘90, care au fost restaurate și curatoriate prin programul „Arhiva Activă” de la UNATC. Am ales pentru acest al treilea calup filme studențești „recuperate”, care implică ideea de teatralitate. Sunt extrem de surprinzătoare și de „libere”, și ne bucurăm mult că ele ajung într-o proiecție la Craiova.
A.B: Cum a apărut inițiativa de a restaura scurtmetrajele din anii ‘60-’90?
L.C: Proiectul „Arhiva Activă” a fost inițiată de UNATC în anul 2020, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea universității și derulat de „Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii SORIN BOTOȘENEANU.” Programele de filme studențești din arhiva universității sunt rezultatul unei cercetări aprofundate asupra traseului istoric al facultăților de teatru și de film din UNATC București și vizează trasarea unui mod riguros și complex de a gândi istoria filmului și a teatrului din România, analizând temele, direcțiile și experimentele realizate de-a lungul timpului în cadrul școlii românești de specialitate.
A.B: La un festival de teatru, de ce ați încuraja publicul să vină la o proiecție de scurtmetraje?
L.C: Filmul de scurtmetraj este, în sine, o specie cinematografică destul de rară, și nu, nu pentru că nu s-ar realiza din abundenţă şi cu succese notabile, ci pentru că nu are parte de foarte multă expunere. Proiecțiile de scurtmetraje sunt rare în România, cel mai adesea au loc în cadrul festivalurilor de film, ajung rar la TV, pe VOD sau în proiecții de sine-stătătoare. Dar să nu te uiți la scurtmetraje, ca cinefil, cred că echivalează cu a nu citi niciodată proză scurtă ca iubitor de cărți. Deci e o ocazie specială indiferent de context. Iar filmele studențești sunt foarte fresh, sunt priviri ale unor oameni tineri sau, în orice caz, la început de parcurs. Sunt și foarte diverse și cred că chiar și unii spectatori care nu-și regăsesc prea ușor de obicei gusturile în filmul românesc recent de lungmetraj, au o mare șansă să și le regăsească aici, în diversitatea și prospețimea filmelor din acest program. Cât despre calupul „retro”, acesta nu se lasă deloc mai prejos, nici la capitolul „experiment”, nici la capitolul prospețime. Îndrăzneala și originalitatea lor sunt de-a dreptul deconcertante.
Interviu realizat de
ANDREEA BICHIR (Teatrologie, licență anul I – Jurnalism Cultural),
având-o ca invitată pe
LUCIA CHICOȘ (Doctorandă în Film)
pentru proiectul
CINE-SHAKESPEARE
din cadrul UNATC Fringe
(https://www.shakespearefestival.online/eveniment/cineshakespeare-thus-with-a-kiss-i-die/ )