– 1953: se înființează, în cadrul Institutului de Teatru, secția Teatrologie-Filmologie (cursuri de zi, cinci ani de studii)
– 1954: ia naștere Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“; specializarea Teatrologie-Filmologie își reduce durata studiilor la patru ani.
– 1958: absolvă primele două promoții de Teatrologi-Filmologi, după care cursurile de zi sunt desființate.
– 1956-1963: specializarea funcționează doar cu forma de învățământ fără frecvență.
– 1963: se reînființează secția Teatrologie-Filmologie (cursuri de zi, mai întâi cu durata de cinci ani, apoi de patru ani).
– 1974: denumirea specializării se schimbă în AMS – Arta și Metodologia Spectacolului.
– 1980: cursurile AMS se suspendă.
– 1990: se redeschide secția, sub titulatura Teatrologie (cursuri de zi, cu durata de patru ani).
– 1995: la inițiativa Catedrei de Teatrologie încep și cursurile de Studii aprofundate de Teatrologie (cu durata de 1 an).
– 2008: ca urmare a trecerii la „sistemul Bologna“, studiile de licență în specializarea Teatrologie își schimba durata de la 4 la 3 ani. Simultan, masteratul în domeniu își modifică durata de la 1 an (studii aprofundate) la doi ani (MA).
– 2008: am reacreditat prin procedura evaluării periodice ARACIS programul de studii teoretice de licență din cadrul Facultății de Teatru a UNATC, sub titulatura TEATROLOGIE – Management cultural, Jurnalism teatral (cursuri de zi, durata trei ani, 180 credite).
În domeniul ştiinţelor teatrale, şi în special al creaţiei în artele spectacolului, UNATC „I.L Caragiale“ București are o experienţă unică, dobândită în peste 75 de ani de învățământ. Activităţile didactice ale cadrelor implicate în programul de studii universitare de licență Teatrologie – Management cultural, Jurnalism teatral sunt orientate în două direcţii:
a) cercetarea fenomenelor teatrale prin studii de istoria, teoria, estetica teatrului și analizei textului dramatic.
b) intervenția directă în mediul artistic, azi, prin conceptul de teatrolog activ: manager de instituții, organizații, proiect, jurnalism, consultanță specializată.
Pe tot parcursul anilor de activitate, UNATC a fost o „scenă“ a tinerelor generații de creatori și de aceea este, pe drept cuvânt, apreciată deopotrivă ca spaţiu al practicii pedagogice, al creaţiei și al cercetării performante – mai întâi prin Studioul de Teatru Casandra apoi, de la intrarea în litigiu a spațiului din centrul vechi al Bucureștilor, prin sălile de la sediu (sala Cojar, sala Berlogea, sala Atelier). De asemenea, din 2011 spaţiile de creaţie s-au îmbogăţit cu alte două spații de reprezentare, la Palatul Copiilor. Strategia universităţii în aceste domenii ale creaţiei artistice şi ale cercetării ştiinţifice urmăreşte consolidarea poziţiei de centru de creaţie teatrală a instituţiei noastre şi afirmarea centrului nostru de creaţie şi cercetare şi în acest spaţiu cultural din Europa Est-Centrală.