Interviu realizat de Bianca Băndărău, anul III Teatrologie – Management cultural, Jurnalism teatral
Octavian (Tavi) Costin s-a născut în Botoșani, într-o familie de artiști, tatăl său fiind actor. Primele amintiri despre teatru sunt legate de spectacolele tatălui său, unde era mereu prezent la repetiții și alături de care pleca în turnee. A făcut parte din trupa de teatru a liceului, participând la festivaluri și câștigând numeroase premii. În 2013 a absolvit Arta Actorului la UNATC „I.L. Caragiale”. A participat la Gala HOP doi ani la rând, unde a obținut premiul „Amza Pellea” în 2013 și Premiul „Dorina Lazăr” în 2014. În prezent, Tavi Costin este Managerul Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea.
Ar mai fi de enumerat. Mă opresc aici. În cea de a cincea zi a Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr” de la Buzău, a susținut un one man show, „Toate lucrurile minunate” de Duncan Macmillan. Am stat de vorbă cu Tavi în dimineața de după spectacol, la o cafea. Nu l-am întrebat cine este acum, nici prea multe despre planurile de viitor și nici despre spectacolele în care joacă pentru că se află la un click distanță. Eram în mijlocul festivalului, iar curiozitățile erau îndreptate spre viziunea pe care o are un tânăr despre viitorul celor care îl prind din urmă. Am aflat părerea lui despre lumea teatrului de astăzi.
Ce iubești cel mai mult la meseria de artist?
Nu mă consider neaparat artist. Ceea ce pot să afirm, însă, e faptul că iubesc lumea artistică în care mă aflu. Și cei mai importanți sunt oamenii și întâlnirile pe care le am cu ei în diferite circumstanțe.
Ce te revoltă și ce te face să vrei să rămâi în lumea teatrală așa cum o știm noi, astăzi?
Mă face să rămân credința că lucrurile se pot schimba în bine. Ce mă revoltă? Standardele duble.
S-a schimbat ceva în comunitatea ta din momentul în care ai devenit Manager al Teatrului „Anton Pann”?
Cred că teatrul se adresează mai ales oamenilor din comunitate, în cazul meu celor din Vâlcea. Susțin și îmi propun conceperea unor produse culturale adecvate pentru ei. Procesul de schimbare este unul îndelungat. Ceva puternic nu s-a schimbat încă, dar e o reușită în sine să parcurgem drumul pas cu pas, prin schimbări mici.
Care ar fi atributele unui Manager eficient al unei instituții de cultură?
Este foarte important să știe să lucreze cu oamenii. El trebuie să fie capabil să gestioneze blocajele, fie ele administrative sau umane, cu ajutorul eficientizării.
Ce calități ar trebui să aibă un tânăr actor?
Actoria este uneori o meserie complicată, mai ales pentru tineri. Ei ar trebui să se raporteze la actul artistic cu umor și cu o dorință nebună de a se afla pe scenă.
Ce părere ai despre modalitățile prin care ei sunt formați?
Cred că școala le pune piedici de multe ori. O problemă care mă frământă este aceea că sunt cazuri în care profesorii lor sunt oameni care nu urcă pe scenă. Cum ar putea să învețe actorie de la un om care nu practică actoria?
În acest caz, ce i-ai sfătui și cum i-ai încuraja să abordeze teatrul?
Nu prea sunt genul de om care să dea sfaturi. Îi încurajez să fie sinceri, cu ei și cu cei cu care lucrează, și să aibă răbdare. Dacă este scris ca ei să se afle în lumea teatrului, lucrurile se vor așeza de la sine.
Ce nu ar trebui să spună un om al teatrului despre el niciodată?
Un om al teatrului nu ar trebui să spună niciodată că nu are încredere în el.